Hívjon bizalommal! (+36) 30 249-18-69

Velence három kevéssé ismert különlegességeVelencét ugyanazért is lehet imádni, mint sok régi európai várost: olyan jellegzetességei, különleges sajátosságai akadnak, amelyek egyszerre varázsolnak el és teszik igazán egyedivé a Lagúnák Városát.
Tudtad, hogy Velence a régi utcaneveit az ott dolgozó iparosokról kapta, vagy azt, hogy vannak elveszett részei, amik még pár évtizede is láthatók voltak? Ha jártál már Velencében, bedugtad a kezed az Igazság Szájába?
Mielőtt 2020-ban elindulnál a Velencei Karneválra, amire itt foglalhatod le a helyed egy buszos luxusutazás keretében, ismerd meg Velence három egyedi kulturális örökségét!

 

1. Az utcanevek árulkodnak az egykori velencei életről


Míg más városokban inkább csak az egykori főbb úticélokról árulkodnak egyes útnevek, addig Velencében az egykor azon a részen űzött foglalkozásokról kapták a nevüket. Ilyen például a Ruga degli Oresi, amit a Rialto melletti aranyművesek után neveztek el, vagy a Calle dei Forni, ahol pékek dolgoztak.
Ha a népszerű turista útvonalat követed a Punta della Doganától a San Basilio felé, akkor a Fondamenta delle Zatterén haladsz végig.  A Velence déli részén, Dorsoduro negyedben található hosszú dokk ma már közkedvelt sétány, a neve viszont talány lehet a városba látogatóknak, hiszen nagyjából azt jelenti: „a tutajok alapja”. 
Egykor 40 ilyen „zattere” működött Velencében, és egyszerűen azt a helyet jelentette, ahova a fával megrakodott tutajokról kirakodták a szálfákat, hogy aztán gondolakészítők, asztalosok és más, fával dolgozó emberek vegyék hasznát az árunak.

 

2. Az Igazság Szájai – antik római emlékek vagy Velence sötét múltjából maradtak ránk?


Az Igazság Szájai – mivel több is akad belőlük, habár eredetileg sokszor ennyit lehetett Velencében találni – eredeti olasz neve a bocche dei leoni, azaz az Oroszlánok szájai. Jó is lenne, ha antik faragványokról beszélhetnénk, ám tényleg egy sötét szokás emlékei.
Egykor ugyanis városszerte megtalálhatóak voltak ezek a nyitott szájú alkotások, amelyek nem jóslásra szolgáltak, mint manapság a gépesített változataik – hanem feljelentésre. Az egykori Köztársaság korában a Tízek Tanácsa előtt bárki bepanaszolhatott bárkit, igaz, a vizsgálat csak akkor indult el, ha a feljelentő a saját nevével, aláírásával vállalta a vádjait és még két tanú is hitelesítette a levelet. 
Aligha rugaszkodunk el a valóságtól, ha azt mondjuk, mindez nem tartotta vissza a velencei polgárok egy részét attól, hogy más nevében tegyenek feljelentést. Végül Napóleon volt az, aki megsemmisíttette az Igazság Szájainak többségét, így ma már csak pár darab maradt mutatóban.

 

3. Ezernyi apró boltív feszül a házak között – vajon szerelmesek hidjai voltak?


Aki végigsétál Velence bármelyik hosszabb utcáján, jó eséllyel észreveszi, hogy nem csak parányi sikátorok húzódnak a régi épületek között, de a magasban boltívek kötik össze a házakat. Tényleg azért alkották meg őket, hogy az emeleten lakók átjárhassanak egymáshoz? Korántsem.
A jelenlétük sokkal prózaibb, ugyanakkor mégis a velenceiek találékonyságát jellemzi. Mivel az egész város jelentős része cölöpökre épült, és ráadásul még a lagúnák felől is folyamatosan változó a tengervíz nyomása, így az épületek már rég összemorzsolták volna egymást, ha nem lennének kitámasztva a boltívekkel, amelyek által stabilizálhatták a házakat.
Velence persze ennél sokkal több titkot és kulturális eseményt tartogat az idelátogatók számára. A leghíresebb természetesen a Velencei Karnevál, amelyet vétek volna kihagynod! Gyere, foglald le már most a helyed a buszos luxusutazásra a 2020-as velencei karneválra, hogy a saját szemeddel láthasd a Szerelmesek Városának csodáit!
 

 

KÖZELEG A 2024-ES VELENCEI KARNEVÁL IDŐPONTJA!

 

 


Velence

11 °C

erős felhőzet
páratartalom: 85 %
szél: 14.4 km/h KÉK
02.27.

10 °C
02.28.

12 °C
02.29.

13 °C
03.01.

13 °C