Hívjon bizalommal! (+36) 30 249-18-69

Ismerd meg a velencei karneváli maszkok jelentését – első részA Velencei Karnevál az egyik leghíresebb fesztivál az egész világon, és mint minden igazi látványosság, saját jelképpel rendelkezik: a titokzatos, díszes velencei maszkkal.
A korai idők egyszerű, pusztán a viselője személyazonosságát elrejteni szándékozó viseletből már századokkal ezelőtt a Velencei Köztársaság polgárainak gazdagságát jelképező, díszes viseletté vált.  

 

Egy karneváli maszk, két karneváli maszk, tizenhét karneváli maszk

Korszakról korszakra újabb típusok jelentek meg, és mára már nem kevesebb, mint tizenhét maszktípusból lehet választani – kinek-kinek az ízlése és jelmeze szerint.
Három részes sorozatunk első cikkében a leggyakoribb karneváli maszkokat mutatjuk be, hogy mielőtt elindulnál a 2020-as Velencei Karneválra, amire itt tudod lefoglalni a helyed, már tudd, pontosan melyiket is akarod majd viselni!

 

A legismertebb velencei karneváli maszkok

Ahogy Velence a maga korában és a méretéhez képest hatalmas gyarmatbirodalomra tett szert, olyan gazdagság áramlott a cölöpökre épült városállamba, amit manapság Dubai vagy Katar esetében láthatunk.
Érthető tehát, hogy külön álarckészítésre is szakosodtak kézművesek, akik egyre extravagánsabb és kifinomultabb maszkokat gyártottak. A férfiak körében a legkedveltebb velencei karneváli álarc a bauta lett, míg a hölgyek morettát viseltek.  

 

A férfiak bautát viseltek

A bauta kifinomultan egyszerű: az egész arcot takaró fehér maszk, amelyen csak a szemnek vágtak nyílást. A Velencei Karnevál idején kívül is sokszor használták, gyakorta hercegek és más előkelőségek ugyanúgy, mint egyszerű velencei polgárok, mert teljes névtelenséget biztosított.
Aki követni akarja a hagyományokat, a bauta maszkot a tricornóval (tipikus háromszögletű velencei kalap), zendaléval (hosszú csuklya, amit szaténból készítenek) és egy fekete köpennyel együtt viseli.
Ismertebb nevei még: larva, casanova.

 

A nők a morettát kedvelték

A hölgyek körében leginkább elterjedt moretta sötét (jellemzően fekete) bársonyból készült, ovális maszk. Egész évben hordták, templomban is viselték, sokszor fátyollal kiegészítve. A bauta férfias jellegével ellentétben a moretta az idealizált női vonásokat jeleníti meg. 

 

Nemes hölgyeknek dama maszk dukál

A dama maszk terjedt el leginkább a nők körében a moretta mellett. Tiziano korában a Cinquecento hölgyei viselték előszeretettel az extravagáns és persze méregdrága díszítésekben tobzódó dama álarcokat. 
A maszkhoz értelemszerűen luxusékszerek és vagyonokat érő ruházat dukált: a dama maszk úgy emelte ki viselője társadalmi helyzetét, hogy ugyanakkor elrejtette a pontos személyazonosságát.

 

Macska álarc – nem csak állatbarátoknak

A gatto, azaz macska maszk még abból a korból származik, amikor a macskák különlegességnek számítottak Velencében. Egy helyi legenda szerint Kínából érkezett az első egy öregember kíséretében, és amiért a palotát megszabadította az egerektől, az öreget gazdagon megjutalmazták.
Ha lefoglalod a luxus autóbuszos utazást a 2020-as Velencei Karneválra, lehetőséged lesz igazi velencei álarcot viselni az eredeti Velencei Karneválon!

 

 

KÖZELEG A 2024-ES VELENCEI KARNEVÁL IDŐPONTJA!

 

 


Velence

11 °C

erős felhőzet
páratartalom: 84 %
szél: 14.4 km/h KÉK
02.27.

10 °C
02.28.

12 °C
02.29.

13 °C
03.01.

13 °C