Hívjon bizalommal! (+36) 30 249-18-69

Ismerd meg a Velencei Karnevál maszkjainak történetét!A Velencei Karnevál legismertebb jelképe egyértelműen a díszes álarc. A Karneválon minden évben felvonulók ezrei mutatják be egyszerűbb, kacifántosabb vagy akár egészen bámulatos maszkjaikat – a jelmezükkel egyetemben.
Készülődvén a 2020-as Velencei Karneválra tekintsük át a legfontosabb tudnivalókat a karneváli maszkokról!

 

A velencei álarcoknak sok évszázados történetük van


Velencében egészen új értelmet kaptak a maszkok az idők során. Habár eleinte ugyanazért viselték az álarcot a velenceiek, mint más emberek Európában – azaz vallásos, vagy éppen nagyon is törvényellenes tevékenységek során –, idővel egészen más célt kezdtek szolgálni: a szépséget és misztikumot.

 

 

A maszkok szerepe, amikor Velence volt a leggazdagabb állam Európában...


Velence több évszázadon át Európa egyik leggazdagabb állama volt – és mint ilyenkor lenni szokott, még az átlagember is messze jobban élt, mint egy lengyel, német vagy angol nemes. A jólét magával hozta nem csak az igényt a szépségre, de a lehetőségét is annak, hogy az emberek fantáziája szabadon szárnyaljon.
A korai papírmasé maszkokat egyre több prémmel, tollal, színnel és olykor még drágakővel és arannyal díszítették, és rövidesen a Carnevale, azaz a Velencei Karnevál jelképévé váltak.
Az emberek pedig előszeretettel viselték az álarcokat, hiszen ezzel elrejthették a személyazonosságukat, ami számos előnnyel járt: nem csak a társadalmi különbségek tűntek el, de az információcsere is szabadon megvalósulhatott, anélkül, hogy a kérdező, vagy éppen a hírforrás kilétére fény derülhetett volna. Na, és természetesen a magánjellegű ügyeiket is úgy intézhették az emberek – nők és férfiak egyaránt –, hogy kiderült volna, ki rejtőzik a maszk mögött.

 

...és amikor leáldozott Velence csillaga


Kevesen tudják, ám Velence csillagának leáldozásával a Karneválnak is bealkonyult. A szigetállam előbb gazdagságát, majd önállóságát veszítette el, és az Egyház se nézte túl jó szemmel azt a dekadens fényűzést, ami addig jellemezte a Köztársaságot.
A Karnevál egyszerű ünneppé szelídült és a maszkok is jóformán eltűntek – egészen 1979-ig, amikor a velenceiek úgy döntöttek, ismét visszahozzák a régi, fényűző Carnevale-t. Azóta pedig a maszkok ismét alapvető viseletnek számítanak.
Legyél részese a megelevenedő történelemnek, az önfeledten is minőségi szórakozásnak, a Velencei Karneválnak, foglald le már most a helyed a buszos luxusutazásra a 2020-as velencei karneválra!

 

 

A modern Velencei Karneváli álarcok jellemzői


Manapság a karneváli maszkokat sokkal inkább a művészi igény, a képzelőerő és a hagyományőrzés hatja át. A Velencei Álarcok ugyanis két fő típusba és azon belül számos alkategóriába sorolhatók, és sajátságos, meglehetősen összetett szabály szerint illik viselni a különböző fajtákat – egy barokk álarc például nagyon elüt egy tengerészeti viselettől.

 

A Karneváli Maszkok két fő típusa


Az első típus neve Comedia dell’Arte, azaz a Komédia Művészete. A tizenhatodik századra megy vissza, és sajátságos karakterisztikával egyszerre képviseli a velencei néphagyományokat és a szaktudást, amellyel az egyes olasz városokra jellemző komédiások bírtak. Olyan maszk-fajták tartoznak ide, mint a Brighella, a Burration, vagy éppen a Pantalone.
A második típus neve Velencei Maszk – az ide tartozó álarcok kifejezetten csak Velencére voltak jellemzők és az eredeti Carnivale hangulatát, jellegét őrizték meg. Igazi Velencei Maszk fajta például a Bauta, a Dama vagy a Gatto.
Szeretnéd, ha nem csak olvashatnál az álarcokról, de az élő, eleven Karneválon csodálhatnád meg azokat, vagy akár még viselhetnéd is valamelyiket? Akkor itt az idő, hogy helyet foglalj a buszos luxusutazásra a 2020-as velencei karneválra, hogy ott lehess a felejthetetlen ünnepen!
 

KÖZELEG A 2024-ES VELENCEI KARNEVÁL IDŐPONTJA!

 

 


Velence

10 °C

közepes eső
páratartalom: 81 %
szél: 14.4 km/h DDNy
02.27.

10 °C
02.28.

12 °C
02.29.

13 °C
03.01.

13 °C