Hívjon bizalommal! (+36) 30 249-18-69

Festa delle Marie: a Velencei Karnevál legszebb eseményeA Velencei Karnevál egyik legszebb és legrégibb eseménye a Mária Ünnepe, azaz a Festa delle Marie. 
A Karnevál közel egy évezredes múltra tekint vissza (az első írásos említése 1094-ből való), és ez alatt a közel tíz évszázad alatt számos olyan esemény történt, amelynek az emléke beépült a velencei programsorozatba.


A Festa delle Marie ősrégi velencei hagyomány

A Velencei Karnevál kezdőeseményei közé tartozik a Festa delle Marie, amely egy egészen izgalmas, és valós történelmi esemény megidézése. Foglald le már most a helyed a buszos luxusutazásra a 2020-as velencei karneválra, hogy élőben lehess jelen a következő Mária Ünnepen!

 

Mária ünnepe: a kezdetek

Eredetileg keresztény vallási ünnepnek indult a Festa delle Marie. A 800-as évek kezdetén határozta el a velencei dózse, hogy a házasság szentségének ünnepét február 2-án fogják megtartani, hiszen ekkora esett Szűz Mária megtisztulásának egyházi eseménye.
Eleinte minden rendben is zajlott. Évente kiválasztottak tizenkét eladó sorba került, szegény velencei szűzlányt, akiknek a város pompás hozományt biztosított: csodás ékszereket adott kölcsön, amit a menyegzőjükön viselhettek, a gazdag családok pedig adományokkal járultak hozzá a leendő házasságuk sikeréhez.
Ezen alkalomból a „tizenkét Mária” arcellének vagy capsellének nevezett, mívesen díszes fa ládikákban vitték a hozományukat a San Pietro di Castello templomba. Másfél évszázadig minden rendben is zajlott, ám akkor bekövetkezett a katasztrófa.

 

964: a kalózok támadása

III. Pietro Candiano töltötte be éppen a velencei dózse tisztát, amikor a február másodikai ünnepséget dalmát kalózok támadása zavarta meg. A haramiák betörtek a templomba, és elrabolták a leányokat, a hozományukkal egyetemben.
A velenceiek azonnal megszervezték a hajtóvadászatot, amit személyesen a dózse vezetett. Az üldözés nem tartott sokáig, Caorle közelében elkapták a kalózokat, kiszabadították a lányokat és a gazdag hozomány is megmenekült.
Attól a naptól kezdve a térséget a Hajadonok Kikötőjének nevezik. A visszatérőket hatalmas éljenzés fogadta, és eldöntötték, hogy minden évben meg fognak emlékezni a támadásról és a lányok – meg persze a hozomány – megmeneküléséről. 

 

Festa delle Marie: a pompás emlékünnep

A Mária Ünnepe onnantól úgy zajlott, hogy évről évre mind a hat velencei kerület kiválasztott két-két hajadont, akik a gazdag velencei családok által adott elegáns ruhákba öltöztek, majd felvonultak a városban. A dózse tisztelettel adózott a Casselleri (asztalosok) előtt a Santa Maria Formosa templomban, méltatva szerepüket a lányok megmentésében.
Ezt követően eredetileg nyolc napon át tartott a megemlékezés, felvonulásokkal, dínom-dánommal, regattákkal és mindenfajta szórakoztató eseménnyel.
Az évszázadok alatt, a különféle történelmi viszontagságok miatt, feledésbe merült a Festa delle Marie, egészen a kultúráért rajongó rendező, Bruno Tosi felbukkanásáig, aki felelevenítette a Mária Ünnepét, és a Velencei Karnevál nyitó eseményévé tette.
2020-ban legyél Te is jelen a Velencei Karneválon, amire itt foglalhatod le a helyed egy buszos luxusutazás keretében, hogy személyesen megtapasztalhasd a Festa delle Marie fenséges ünnepét!
 

KÖZELEG A 2024-ES VELENCEI KARNEVÁL IDŐPONTJA!

 

 


Velence

10 °C

közepes eső
páratartalom: 83 %
szél: 14.4 km/h ÉK
02.27.

10 °C
02.28.

12 °C
02.29.

13 °C
03.01.

13 °C